Opplevelser i nærområdet


Fredrikstad og Hvaler

Gamlebyen i Fredrikstad
Gamlebyen ble grunnlagt i 1567 av Kong Frederik II og regnes i dag som Nord-Europas best bevarte festningsby. Gamlebyen er ikke bare godt bevart, den er også spill levende. Butikkene, galleriene og kafeene syder av liv, og gammel historie blir som ny når 1700-tallet møter nåtiden.

Fredrikstad Museum
I tøihuset kan du besøke musets permanente byhistoriske utstilling "Tidens skrifter - byen består". Her kan man lære om Fredrikstads spennende og mangfoldige byhistorie som strekker seg fra 1500-tallet og frem til i dag. I Barnas Aktivitetsrom kan man blant annet prege sin egen mynt, lage hoppe tau og skinnpung.

Museumsbutikk og café.

Gamlebyen Modelljernbanesenter
I hjertet av Gamlebyen i Fredrikstad ligger Skandinavias største Modelljernbanesenter. Her kan store og små oppleve en miniatyrverden i skala 1:87! Dette er et fantastisk lite opplevelsessenter med en hel verden av små tog, biler, hus, mennesker og landskap - med mange små detaljer og masse humor! Senteret har hele 3700 meter med skinner, 3147 bygninger, 100 lokomotiver og 600 vogner. Alt er plassert i et spennende landskap som innbefatter både urbane og landlige områder, samt noen fjell og fossefall som drives av små pumper. Dette må bare oppleves!

Det jobbes i disse dager med å utvide anlegget og byggetrinn 2 er er godt i gang! Det vil komme1.5km skinnegang og en tro kopi av Gamlebyen.

Ytre Hvaler Nasjonalpark
I Ytre Hvaler nasjonalpark kan du oppleve et storslagent kystlandskap, uten større inngrep. Landskapet er preget av glatte svaberg og vindpåvirket kystskog. Det er stor variasjon fra de glatte og runde granitt- og gneisområdene på Hvalerøyene til forrevet rombeporfyrkonglomerat (globalt sjelden blandingsbergart).

I Hvaler-skjærgården kan du oppleve et kystlandskap som har vært utsatt for få inngrep. Her er det glatte svaberg, forblåst kystskog og blått hav som møter øye. Det er flere korallrev i området, og det 1200 meter lange Tisler-revet er verdens største kjente innenskjærs kaldtvannsrev.

Ytre Hvaler nasjonalpark omfatter Hvaler-skjærgården og og havbunnen i Hvaler og Fredrikstad og favner cirka 354 kvadratkilometer. Ytre Hvaler nasjonalpark og Kosterhavets nationalpark er Skandinavias første marine nasjonalparker på tvers av landegrensene.

StenKunstHvaler

På den sørlige delen av Røsshue på Kirkøy, i et landskap fullt av rester etter gammel stenhoggervirksomhet har Hvaler Kunstforening, i samarbeid med Hvaler Rotaryklubb, dratt i gang Stenkunst Hvaler. Hver sommer besøkes stedet av en utvalgt internasjonal kunstner som jobber med stein på stedet og etterlater seg et kunstverk som blir stående for all sin tid.

Hvaler Kunstforening ønsker å utvikle et internasjonalt kunst- og kulturmessig miljø, noe som blant annet vil markere og videreføre den sterke lokalhistoriske tradisjonen som ligger i stenhoggervirksomheten på Hvaler på 1800- og 1900-tallet. Her oppstår et spennende møte mellom gammel, lokal stenhoggerindustri og moderne, internasjonal billedhoggervirksomhet i et storslått landskap ved havet!

De kunstnerne som er representert på Røsshue er:
2005 - Italieneren Allesandro Stenico
2006 - Japaneren Makoto Fujiwara
2007 - Fra Norge Vegard Hanve
2008 - Svenske Ann Carlsson Korneev
2009 - Fra Norge Gunn Harbitz

Sarpsborg

Hafslund Hovedgård
Hafslund hovedgård i Sarpsborg er en av de fineste herregårdene i Norge. En lang rekke kongelige høyheter har besøkt gården opp gjennom hundreårene. Den tradisjonsrike og vakre Hafslund Hovedgård i Sarpsborg er i dag et fredet kulturminne. Hovedbygningen er fra 1762; den ble bygd etter at den tidligere barokkbygningen brant ned i 1758. Få norske storgårder har ivaretatt og vedlikeholdt bygninger og anlegg på en så pietetsfull måte. Hafslund-konsernet bruker hovedbygningen først og fremst til møter og representasjon. Hafslund hovedgård er imidlertid en av et fåtalls herregårder i Østfold som er tilgjengelig også for publikum, men da med guidet omvisning i sommerhalvåret. For grupper kan der arrangeres guidet omvisning etter avtale.

Parken som omkranser den vakre hovedgården kan benyttes året rundt.

Superland (Badeland)

Her er noe av utvalget bl.a. en 13 meter høy klatrevegg,800m2 Family Sport Club treningssenter, utvidet velværeavdeling med spa, vannsklier, svømmebasseng, barnebasseng, multi-sportarena, golfsimulator m.m samt en restaurant med fokus på sunn og god mat.

Eventyrfabrikken

Klar, ferdig lek! På eventyrfabrikken kan alle barn springe, hoppe, rope, rote og kose seg så mye de vil. Eventyrfabrikken er Skandinavias største lekefabrikk! Med 2000 kvadratmeter er Eventyrfabrikken Norges største innendørs lekeland. Allerede på utsiden blir du tatt i mot med lekedyr større en hus .Her er det hengebroer, krypganger, kjempe skliter, ballbasseng, trampoliner, tråbiler, hopppeborger, airbasoka og babyhjørne. På Eventyrfabrikken tar man også vare på mammaer og pappaer eller andre voksne som er med. I caféen er det god servering, trådløs internettilgang, stor plasmaskjerm med de beste tv-kanalene, aviser og ukeblader. Det er også mulig å spille biljard eller airhockey. Det er mulig å feire bursdager her! I prinsesserommet eller som ridder, pirat eller discokonge eller – dronning. Det er også egen soft-icemaskin hvor gjestene kan lage sin egen is.

Inspiria Science Center

INSPIRIA science center er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter i Sarpsborg innen matematikk, naturvitenskap og teknologi hvor de besøkende lærer ved å eksperimentere selv. I et vitensenter kan barn og voksne utforske fenomener knyttet til natur, miljø, helse og teknologi gjennom egen aktivitet og i samarbeid med andre. Som et av de åtte regionale vitensentrene i Norge, er INSPIRIA science center underlagt Kunnskapsdepartementet og får statlige tilskudd til driften gjennom Norges Forskningsråd. Vitensentrene har som målsetting å motivere flere barn og unge til å velge realfag, men har også en viktig samfunnsoppgave - å belyse viktigheten av innsikt og kunnskap om naturvitenskap og teknologi. De regionale vitensentrene i Norge arbeider for å posisjonere seg som en naturlig del av utdanningskjeden, og der aktuelle forskningsresultater viser at besøk på vitensentrene representer en viktig motivasjon ved senere studie- og yrkesvalg.

SE TURISTINFORMASJONENES WEB-SIDER FOR MER INFO:
Velkommen til Fredrikstad & Hvaler!
Turoperatører / Grupper i Fredrikstad/Hvaler
Velkommen til Indre Østfold!
Velkommen til Sarpsborg
Velkommen til Halden!
Velkommen til Moss!
Strømstad og Koster
Vestsverige